Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Ekim 2010 Cumartesi

Yoksulluk Nedenleri - 1 (Türkiye'de yoksul muyuz, yoksa yoksullaştırılıyor muyuz?)

Yoksulluk maalesef ülkeden ülkeye, veya coğrafyadan coğrafyaya değişik nedenlerle ortaya çıkabilir. Yoksulluğun tanımı gibi, nedenleri de oldukça tartışılan bir konu ancak ana nedenlerini çevresel nedenler, ekonomik nedenler, siyasî nedenler ve toplumsal nedenler olarak sıralayabiliriz.

Bugünden başlayarak sırayla nedenleri sıralayıp, Türkiye'de bu nedenler mevcut mu yoksa yaratılıyor mu ona bakalım...

Yoksulluğa yol açan ilk grubu "Çevresel Nedenler" olarak belirlemiştik :
  1. Doğal afetler (oluşmasına engel olamayız ama hazırlıklı olursak sonrasındaki felaketlerden en az zararla kurtulabiliriz)
  2. Çölleşme, aşırı kuraklık vs... (bir kısmı 3. madde nedeniyle oluşabiliyor)
  3. İnsan tahribatına bağlı doğal yıkımlar (Ülkemizdeki orman tahribatına bağlı olarak oluşabilecek sorunları öğrenmek için lütfen http://www.tema.org.tr/ adresini ziyaret edin. Hatta mümkünse bir kaç dakikanızı ayırın, gönüllü olun)
  4. Coğrafi özellikler (tarıma elverişli olmayan bölgelerde görülebiliyor, ancak tarımın elverişli olduğu bölgelerde kullanılan yanlış gübreleme, aşırı su israfı, bölgede kıtlığa ve yoksulluğa neden olabilmekte)
Aslında durum yine içler acısı, insan faktörünün olduğu her yerde olduğu gibi, yanlış politikaların izlendiği bir ülkede, ne kadar verimli topraklarda yaşarsanız yaşayın, yine de yoksullaşabilirsiniz.

Talebimiz, tarım, hayvancılık, enerji üretimi vb. politikalarının daha bilinir olması, yapmamız gereken ise mümkün olabildiğince bu politikaların, bizler için, yani bu ülkede yaşayan vatandaşlar için en doğru şekilde yönlendirilmesi için görüşlerimizi bildirmektir.

Görüş bildirebilmemiz için ise konu hakkında bilgi sahibi olmak ve sesimizi duyurmak gereklidir. Hadi o zaman, okuyalım, öğrenelim, fikir yürütelim...

“Dünya, kötülükler yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.” Albert Einstein

Selamlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder